Årsagen til forhøjet blodtryk og hvilke symptomer er der?

Hypertension eller Forhøjet blodtryk. Som oftest taler man om arteriel hypertension, altså forhøjet blodtryk i arterierne. Ved hypertension er blodtrykket kronisk over 140/90 mmHg.

Arteriel hypertension deles op i primær (essentiel) og sekundær hypertension. Ved den primære hypertension er der ikke en kendt tydelig årsag til det høje blodtryk, mens sekundær hypertension skyldes andre lidelser der påvirker hjerte, nyrer, arterier eller det endokrine system.

Hypertension øger risikoen for en hel række sygdomme, herunder apopleksi, akut myokardieinfarkt, hjertesvigt, arterielle aneurysmer og kronisk nyresvigt.

Der findes flere grupper lægemidler til behandling af hypertension. Disse omfatter bl.a. beta-blokkere, ACE-hæmmere, angiotensin II-antagonister, calciumantagonister og diuretika.

Hvad er årsagen til forhøjet blodtryk
Der er to typer af blodtryk, primære og sekundære, som defineres som årsagerne til sygdommen.

Primær hypertension har ingen specifikke årsager. Men der er mange risikofaktorer, der kan øge en persons chancer for at udvikle forhøjet blodtryk. Der er her tale om arvelige årsager, usundt mad – bestående af fødevarer med højt salt eller fedt, mangel på motion, alder, stress eller alkoholmisbrug.

Sekundær hypertension er sædvanligvis et resultat af et sundhedsproblem (f.eks. lupus), medicin (smertestillende) eller hormonale tilstande (f.eks. Cushings syndrom).

Symptomer på højt blodtryk
Forhøjet blodtryk giver sjældent symptomer i starten. Først når tilstanden begynder at forårsage andre helbredsproblemer, er det muligt at afgøre, om du er i fare eller ikke. Derfor kan det være vanskeligt at opdage sygdommen. Det er derfor, det er vigtigt at besøge sin læge regelmæssigt for helbredsundersøgelser. På den måde så de kan tage et par blodtryksmålinger og tilstanden kan diagnosticeres og behandles korrekt. I meget sjældne tilfælde kan hypertension f.eks. forårsage symptomer som: Hovedpine, Sløret syn, Stakåndethed, og Næseblod.

Læs mere om årsagen til forhøjet blodtryk og hvilke symptomer er der på Netdoktor.dk

Download vores blodtrykskema her!